Een losse ordersticker of productiebon vinden in het productieproces is een vervelend voorkomen, maar dit geldt zeker voor een product zonder productielabel. Slecht labelen of markeren is een bron van fouten waarvan de kosten hoog op kunnen lopen. Zo kunnen laserparts naar de verkeerde klant worden gebracht, maar is het ook mogelijk dat onderdelen al zijn bevestigd in de verkeerde samenstelling.
Veelvuldig komt het voor dat of de markering in de vorm van productiebon of sticker kwijt is, of het product zelf is zoekgeraakt. Het printen van een nieuwe bon of sticker is geen probleem, mits men weet om welke order of product het gaat. Echter komt het ook voor dat men alleen een markering vindt, zonder product. In dat geval moet het volledige product opnieuw worden geproduceerd.
“Nederlandse productiebedrijven lopen veel schade op door te late leveringen“
Veel bedrijven beweren geen problemen te ervaren met het markeren van laserparts, maar de praktijk wijst uit dat hierin nog de nodige successen geboekt kunnen worden. De gevolgen van slecht markeren kunnen hoog in de kosten lopen. Allereerst worden leverdatums niet gehaald. Dit betekent dat de leverbetrouwbaarheid omlaag gaat en klanten dus overstappen naar de concurrent. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse productiebedrijven in 2017 liefst € 6 miljard schade hebben opgelopen doordat ze te laat waren met hun leveringen. Gemiddeld komt dit neer op 4% van hun jaaromzet. Ten opzichte van 2016 is het percentage te late leveringen in een jaar fors gestegen naar 24%. Veel bedrijven houden geen rekening met de vervolgschade van een te late levering zoals het niet plaatsen van een vervolgorder door de klant. Uit onderzoek blijkt echter dat dit in bijna 1 op de 7 situaties het geval is.
Een ander gevolg van slecht markeren is dat producten opnieuw moeten worden geproduceerd omdat deze zijn kwijtgeraakt in de fabriek. Het komt nog te vaak voor dat orders kwijtraken op de productievloer. Ook het zoekraken van producten op de productievloer is een oorzaak van de vele te late leveringen.
Door middel van het printen van de juiste markering op het product wordt voorkomen dat een product zijn identiteit verliest. De print is krasvast en tegelijkertijd semipermanent. Dit betekent dat de print met behulp van thinner direct van het plaatwerk is verdwenen. Ook wanneer laserparts geen zichtbare markering mogen hebben in geval van hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie, is de KUMA plaatwerkidentificatiemachine dus zeer geschikt. Doordat de KUMA een QR-code op de laserparts kan printen, is het mogelijk om grote hoeveelheid informatie toe te voegen op een relatief klein oppervlak. Door deze QR-code kan een kantbank worden geprogrammeerd, traceerbaarheid worden gecreëerd voor laserparts in het proces of een digitale tekening worden opgeroepen. Klik hier voor een demonstratie van een digitale werkplek.
Printspot zoeken
Doordat laserparts door middel van vision worden geïdentificeerd kan worden gezocht naar een geschikte plaats voor de print. Echter kan het voorkomen dat er niet genoeg ruimte is op een product voor de volledige print. In dit geval zal de inkjetprint worden verkleind door enkel een QR-code te printen. Wanneer er ook te weinig ruimte is voor een QR-code doordat er geen geschikte spot is op het product, zal de labelprinter worden ingeschakeld om een label te printen met daarop de door de klant gewenste markering. Deze labelsticker kan vervolgens handmatig worden bevestigd.
Door middel van een geprinte markering op het product wordt voorkomen dat een order zijn identiteit verliest in het productieproces. Deze vorm van markeren is uniek en reduceert het aantal fouten in het productieproces. Daarbij voegt de markering waarde toe aan het product doordat de klant aan kan geven wat er in de markering moet worden opgenomen, en wordt de leverbetrouwbaarheid verhoogd.